“M”, “A1”, “A2”, “A (24 yaşını doldurup iki yıllık deneyim şartı aranmayan)” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 12 saat, “A” sınıfı sertifikalar için 6... Devamı
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olan ehliyet harç ücretleri aşağıda belirtilmiştir. 2018 Ehliyet harçları ne kadar? Ehliyet harcını nereye ve ne zaman yatırmanız gerekli? 2018 ehliyet belgesi ücreti ne kadar? 2018 Ehliyet yenileme harçları ne kadar? Ehliyet almak için harç ücretinden başka hangi ücretleri yatırmanız gerekir?
2018 ehliyet harçları “Harçlar Kanunu Genel Tebliğinin 78 numaralı maddesinde” aşağıda ki gibi belirtilmiştir. Aşağıda sıraladığımız harç ücretleri ilk kez ehliyet alacak sürücüler için geçerlidir. Eski tip ehliyetini çipli ehliyet ile yenilemek isteyen sürücüler sadece 15 TL ücret ödeyecektir.
Bütün ehliyet sınıfları için ehliyet belgenizi çıkarırken sınavı kazandıktan sonra ehliyet harç ücretinin yanında değerli kağıt bedeli adı altında 134 TL kart ücreti yatırmanız gereklidir.
Aynı şekilde polis vakfı ücretini de bütün ehliyet sınıflarının ödemesi gereklidir. Bu ücret ise 25 TL’dir.
Not: Ehliyet belgesini ilk kez çıkaracak olan kişiler (ehliyet sınavını kazandıktan sonra) yukarıda belirttiğimiz ücreti yatırırlar. Eski tip ehliyet belgesini yenilemek isteyenler ise ehliyet yenileme harç ücreti olarak 15,00 TL ücret yatırır.
Ehliyet sınavını kazandıktan sonra ilk kez ehliyet alacak sürücü adayları,
Eski ehliyetini yeni ehliyet ile (çipli ehliyet ile) değiştirmek isteyen sürücüler ise sadece 2018 yılı için belirlenen 15 TL ücreti ödeyecektir.
Kayıp ehliyet belgesini çıkarmak için ödenmesi gereken ücret 159 TL’dir. Fakat kaybetmiş olduğunuz ehliyet belgeniz eski tip ehliyet belgeniz ise sadece 15 TL ödemeniz yeterlidir. Açıklamak gerekirse: her sürücü eski tip ehliyetlerini 2020 yılına kadar çipli ehliyet ile değiştirmek zorundadır. Kaybettiğiniz ehliyet belgeniz eski tip ehliyet ise eğer, 15 TL vermeniz yeterlidir. Çünkü size yeni tip çipli ehliyet belgesi verilecektir. Yeni tip ehliyet belgesini çıkarmış olanlar kaybettiğinde ise 159 TL ödemesi gereklidir. Bu ücretler değerli kağıt bedeli olarak alınmaktadır.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi 3 farklı ödeme söz konusudur. Bu ücretleri başvurudan evvel anlaşmalı bankalara yatırmanız gereklidir. Her üç ödeme için ortak bankayı tercih etmenizi öneririm.
Eski tip ehliyetinizi çipli ehliyet ile 2020 yılına kadar değiştirmek zorundasınız. Bu şekilde ehliyetinizi yenilemek için 2018 harç bedeli 15 TL’dir. ( Bkz. Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır)
Başvuru tarihinden önce kesinlikle harç ücretlerini yatırarak makbuzlarını başvuru esnasında yanınızda bulundurmanız gereklidir.
“M”, “A1”, “A2”, “A (24 yaşını doldurup iki yıllık deneyim şartı aranmayan)” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 12 saat, “A” sınıfı sertifikalar için 6... Devamı
2016 yılından itibaren ise ilk defa sınava girecek kursiyerler sertifika türlerine göre; “M”, “A1”, “A2”, “A”, “B1”, “B”, “D1”, “D”, “C1”, “C” ve “F”... Devamı
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; Madde 85 ‒ Araçları sürme yetkisi; B1 sınıfı sürücü belgesi ile M, F sınıfı... Devamı
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; Madde 87 ‒ M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; ... Devamı
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik; Madde 83 ‒ Zayi edilen veya yıpranan sürücü belgelerinin yenisinin düzenlen... Devamı